Marketingügynökségünk a leginkább személyre szabott, egyedülálló és úttörő megoldásokkal segíti ügyfeleit, immáron 10 éve!

Search
 

Blog

Ma már számos szolgáltató kínál egyszerű, drag&drop megoldással összerakható weboldalakat, könnyen összeköthető webshopokkal és minimális, kiszervezendő fejlesztéssel. Semmi kódolás, csak egy szimpatikus sablon, néhány stock-fotó meg a szokásos szöveg, és el is indulhatunk hódító hadjáratunkra… feltéve, hogy korábban még nem tapasztaltuk meg soha, hogy ami túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen… nos… az általában nem igaz.

Saját weboldal alig pár óra alatt: ugyan mi baj lehet?

Az instant levesnél bonyolultabb, az űrkutatásnál egyszerűbb

Lépjünk hátra egyet, és gondoljuk végig, mit is szeretnénk a weboldalunkkal. Persze, legyen informatív és stílusos, tükrözze a vállalkozásunk legfontosabb értékeit, csináljon kedvet a szolgáltatásunkhoz és a termékeinkhez, azokat pedig lehetőség szerint a versenytársaink előtt jelenítse meg a google-keresőben.

Na és persze, a legfontosabb: mindennek akkor van értelme, ha a felhasználóink meg is találják, és le is kattintják az oldalunkat, vagyis mindenképpen kellene rá forgalom is. Sok.

Ebből viszont talán már látszik, hogy egy weboldal sokkal több, mint egy lefoglalt domain, némi tárhely és tartalom ideális mixe: egyszerre lesz ez a névjegyed és első benyomásod, az ügyfeleidnek nyújtott szolgáltatásod (akkor is, ha fizikai termékeket forgalmazol), és az elsődleges marketing-eszközöd, hiszen erre mutatnak majd a hirdetéseid, a közösségi oldalakon végzett aktivitásaid és az említéseid.

5 kulcskérdés, amit tegyél fel magadnak a weboldalad elindítása előtt

Ha sikeres weboldalt szeretnél (márpedig ki ne szeretne), akkor a fentiekben említett célok érdekében érdemes egy kis időt a tervezésre szánni – ha világosak a céljaid, könnyebb lesz megtalálnod az azokhoz vezető utakat! Van öt olyan kérdés, amit mindenképpen szerencsés megválaszolnod – vegyük végig, mi mindent érdemes tudnia egy honlapnak azon kívül, hogy jól mutat, és könnyű megjegyezni a domaint, amiről elérjük!

Milyen környezetben fog megjelenni? 

Vajon akik végül rátalálnak az oldaladra, milyen úton érkeznek meg oda, milyen tartalmakkal, hirdetésekkel találkoznak közben, és mit fognak keresni a te felületeden? Érdemes végiggondolni a szegmens, a célközönséged és a számára releváns keresési kifejezések sajátosságait, és aztán mind a megjelenést, mind a tartalmakat ehhez igazítani.

Kikkel és miben fog versenyezni?

A célközönséged mellett legalább ennyire fontos a versenytársaid ismerete is – ők milyen felületeken, milyen üzenetekkel operálnak? Amiben te vagy a jobb, erősebb, tapasztaltabb, az nyilvánvalóvá válik a látogatóid számára az oldalad felkeresése során? Vannak esetleg a hitelességedet, profizmusodat alátámasztó visszajelzéseid, értékeléseid?

Mindezeket már a menüstruktúra kialakítása előtt érdemes végiggondolni, majd ennek megfelelően felépíteni a weboldalt/sablont választani.

Hogyan és mit fognak csinálni a látogatók a weboldalon?

Ha kész, dobozos megoldás mellett döntesz, akkor is fontos, hogy legyen előtte egy elképzelésed arról, a leendő vásárlóid, vagy a vásárlás előtt információt gyűjtő oldallátogatóid mit fognak csinálni az oldalon. Ha ezekből fel tudsz skiccelni különböző, valószínű forgatókönyveket, azokon szépen végig tudod vezetni őket; nem csak a UX és a UI tekintetében, de pl. az árképzéstől a megfelelő csomagszállító cég (az általa használt plugin kompatibilis a tervezett weboldaladdal?) kiválasztásán át a szükséges tanúsítványok beszerzéséig, és azok honlapon való feltüntetéséig.

Miért fogják a látogatóid újra felkeresni az oldaladat?

Tervezel hírlevelet küldeni a követőidnek? Szeretnél blogot az oldalara, esetleg rendszeresen frissülő galériát? Jelen leszel a különböző közösségi oldalakon? Ezeket szeretnéd összekötni a honlapoddal?

Bármi is a válaszod a fenti kérdésekre, ezeket is érdemes már az indulás előtt, egy nagyobb stratégia részeként végiggondolni, hiszen a kiválasztandó sablon, a beépítendő feature-ök és widgetek nagyon sok, a későbbiekben elérhető lehetőséget meghatároznak. Jó választással számos, akár később is bekapcsolható szolgáltatásból válogathatsz, de egy rossz, később nem frissülő, emiatt kompatibilitási problémákat okozó sablonnal számtalan gyümölcsöző lehetőségtől zárhatod el magadat és a vállalkozásodat.

Hogyan talál rád, aki téged keres?

Ma már a keresők nagyjából ugyanazt értékelik, amit a felhasználók – néhány, előre meghatározott szempont mellett (reszponzivitás, betöltési sebesség, pop-upok, stb.) az ő viselkedésüket lemodellezve sorolják előre vagy hátra az egyes oldalakat. Vagyis, ha jók, relevánsak és hitelesek (többek közt nem lopottak vagy másoltak, hanem egyediek) a tartalmaid, már szereztél egy jó pontot – de a verseny napról napra egyre nagyobb! Olyan oldalt választottál, amit aztán hirdetni is jó lesz? Könnyű feltölteni és frissíteni a meta-információit? Szépek az előnézetei? Lehet variálni a desktop- és a mobil-nézetben megjelenő tartalmakat? Testreszabható az URL-struktúra? Könnyű speciális ajánlatot tartalmazó aloldalakat létrehozni?

Mindezeket a kérdéseket sokkal könnyebb az indulás előtt végiggondolni, mint aztán egy, alapvetően nem a te céljaidra szánt oldalt folyamatosan javítgatni. Ma már számos remek megoldás közül választhat, aki weboldalt szeretne, de az olyan általános igazságok, mint hogy például olcsó húsnak híg a leve, ezen a területen sem vesztik érvényüket – gondolkodj előre, és inkább azzal spórolj magadnak pénzt, időt és energiát, hogy megkeresed az üzletedhez és céljaidhoz leginkább passzoló szolgáltatót!