Marketingügynökségünk a leginkább személyre szabott, egyedülálló és úttörő megoldásokkal segíti ügyfeleit, immáron 10 éve!

Search
 

Blog

Ha az elmúlt évek legtöbbször elhangzott marketinges buzzwordjeiben gondolkodunk, kettő jó eséllyel azonnal eszünkbe jut: a “mobile first”, amit kb. 7 éve minden következő évre jósolunk (és mostanra amúgy be is jött), és a “content is king”. A google algoritmusváltozásai azóta többször is bebizonyították, hogy a megfelelő értelmezés mellett ez egy egyértelműen megtérülő stratégia, mégis, a hazai KKV-k többsége a tartalomgyártást, és az ahhoz kapcsolódó egyéb költségeket húzza ki a legkönnyebben az éves marketing-büdzséből. De vajon jól teszik?

Tudd meg, mennyit veszítesz a nem tartalomgyártásra költött pénzzel!

Mi tartalom – és mi nem az?

Amikor marketingbüdzsét tervezünk, sokszor egy egy szervezeten belül, közös célokért dolgozó csapattagokban sincs egyetértés a tekintetben, hogy marketinghez kapcsolódó kiadásokra költségként, vagy befektetésként tekintenünk. Van, hogy ezt egy-egy kampány maga is indokolja, de sokszor az alapvető szemléletben akadnak komoly eltérések – ezek viszont meghatározzák később azt is, hogyan tudjuk/akarjuk mérni egy kampány sikerességét, illetve optimalizálni az ahhoz rendelt erőforrásokat.

Sokan gondolnak a tartalomgyártásra fordított munkaórákra, és az ehhez kapcsolódó költségekre egyértelmű pazarlásként; de miért? Vajon ha lenne egy univerzális képletünk a ROI számítására ezekben az esetekben, az változtatna a helyzeten..? Nézzük csak meg közelebbről!

Nem sprint: maraton

Meglátom, megveszem. Megkérdeztem, választ kaptam. Azonnali üzenetküldés, valós idejű foglalás, real time készletgazdálkodás – mindent valós időben, és lehetőség szerint tegnapra szeretnénk. A tartalommarketing viszont nem csak, hogy nem holnapra, de holnaputánra sem nagyon fog megtérülni. Kicsit később viszont, amikor nagyon kellene, amit hozni tud: akkor igen, és ha akkor kezdjük el kitalálni, összerakni és létrehozni, máris egy körrel később álltunk a rajthoz, mint a többi versenyző.

Épp azért, mert ha mérni is szeretnénk a megtérülését, az kizárólag hosszú távon lesz lehetséges, hajlamosak vagyunk azt gondolni, nem is érdemes ilyesmiben gondolkodni. Ebből az álláspontból pedig, a lehetséges kockázatokkal együtt kizártuk a várható előnyöket is. Pedig ezek egyáltalán nem elhanyagolhatóak, és sok helyzetben ha azt az összeget, amit egy gyors megtérülést ígérő kampányra költünk, tartalomgyártásra fordítanánk, a folyamat végén sokkal jobb megtérüléssel számolhatnánk. Csak hát addig ugye el is kell jutni… a következő negyedév eredményeit pedig a mában sokszor nincs türelmünk kivárni.

Kiégés ellen is jó

Tudjuk mind, mennyire nehéz a későbbi, várt előnyökre fókuszálva priorizálni, amikor körülöttünk minden sürgős és fontos és tegnapra kell… de a rövidtávon jól teljesítő kampányok és aktivitások hamarabb kiéghetnek, ahogy alkotóik, befogadóik és hordozott üzeneteik is.

Ezzel szemben, egy folyamatosan, lépésről lépésre épített tartalomstratégia 

  • a vállalkozásainkkal, vállalásainkkal együtt tud növekedni,
  • segít kontextusba helyezni aktuális célkitűzéseinket és piaci pozíciónkat,
  • ennek köszönhetően szinkronban tartja a külső és a belső kommunikációnkat,
  • külön erőfeszítések nélkül mesél a csapatunk által vallott, szolgáltatásaink, termékeink által képviselt értékekről, fontos azonosulási pontokat kínálva a minket választóknak,
  • következetesen jeleníti meg értékajánlatunkat, segítve annak bevésődését, felidézhetőségét,
  • víziónk és missziónk mindig naprakész kirakataként nem egy fióknak írt dokumentumként, hanem valós igazodási pontként segíti a mindennapi munkát.

Ezek önmagukban sem kis eredmények, de ha az egyes pontokat alpontokra bontanánk, látnánk, mennyi további, fontos, és más eszközökkel szinte elérhetetlen, vagy nagyon rossz megtérülés mellett elérhető gyümölcsöt ígérnek.  Sokszor gondoljuk a marketing-terveink kialakításakor, hogy a fa könnyen elérhető gyümölcseivel kell kezdenünk a szüretet, ezt a sűrűn termő ágat mégis csak félrehajtjuk az útból, mert nem ennek a termései ígérkeznek a legízletesebbnek… pedig egy kis türelemmel egész komoly, a nagyközönség számára is vonzó szüretre készülhetnénk. 

Ha ránéznél, te melyik ágakról mondtál le (mit nem mondasz el magadról, és kinek, hogyan, mit lenne érdemes elmondanod), örömmel segítünk a fejleszthető területek beazonosításában, illetve akár a tartalmi stratégia kialakításában, akár annak konkrét megvalósításában is – fordulj hozzánk bizalommal!